Saturday, 7 December 2013

25 : Kita glamour di neraka!

Rimas benar lihat pelbagai iklan yang keyword nya adalah muslimah! Baju sendat, jarang dan menampakkan aurat, hanya sesuai dipakai di dalam rumah di hadapan suami. Berbaik sangka, membelinya hanya dipakai di hadapan mahram sahaja, tetapi model yang memperagakan pakaian tersebut tidak boleh dimaafkan.

Lihat sahaja iklan-iklan di bawah, menyakitkan mata melihat dan pemahaman tentang jubah, pemakaian muslimah disalah ertikan. 
Hati-hati kita sebagai pembeli mahupun penjual. Ingat perintah Allah taala dalam surah Al Ahzab yang bermaksud :

"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." 

Firman Allah lagi dalam Surah An Nur :

Dan katakan kepada perempuan-perempuan yang beriman, supaya mereka menahan sebahagian penglihatan, memelihara kehormatannya dan tiada memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya) selain daripada yang nyata (mesti terbuka daripada bahagian badannya yang sangat perlu dalam pekerjaan sehari-hari, seperti mukanya dan tapak tangan). Dan hendaklah mereka sampaikan kudungnya ke leher (tutup kepalanya sampai ke leher dan dadanya), dan tiada memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya), kecuali kepada suaminya, bapanya, bapa suaminya, anak-anaknya, anak-anak suaminya, saudara-saudaranya, anak-anak saudara lelaki, anak-anak saudara perempuannya, sesama perempuan Islam, hamba sahaya kepunyaannya, lelaki yang menjalankan kewajibannya tetapi tidak mempunyai keinginan (terhadap perempuan - umpamanya pelayan-pelayan lelaki yang sudah tua dan tiada lagi mempunyai keinginan kepada perempuan) dan kanak-kanak yang belum mempunyai pengertian kepada aurat perempuan. Dan janganlah mereka pukulkan kakinya, supaya diketahui orang perhiasannya yang tersembunyi (misalnya melangkah dengan cara yang menyebabkan betisnya terbuka atau perhiasan seperti gelang/rantai kakinya nampak). Dan taubatlah kamu semuanya kepada Allah, hai orang yang beriman, supaya kamu beruntung. 
 

Hadis Rasulullah untuk peringatan bersama :

Asma binti Abu Bakar menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja." (Hadis riwayat Muslim dan Bukhari.

Pesanan untuk pembeli :
1. Fahamkan definisi sebenar-benarnya aurat seorang perempuan ketika di luar rumah.
2.Belilah pakaian yang menuruti syariat dalam berpakaian.
3.Pakaian mestilah longgar, labuh, corak yang tidak keterlaluan yang boleh mendatangkan fitnah, tudung bawah paras dada dan longgar.
4. Pakaian yang tidak untuk bermegah-megah.

Pesanan untuk penjual pakaian :
1. Fahamkan definisi sebenar-benarnya aurat seorang perempuan ketika di luar rumah.
2. Sentiasa membuat klasifikasi baju mana yang sesuai dibeli untuk dipakai di dalam rumah dan baju mana yang sesuai dibeli untuk dipakai di luar rumah.
3. Sentiasa perbetulkan niat dalam berniaga dengan mencontohi sunnah Rasulullah S.A.W bukan semata-mata mendapatkan duit sahaja.
4. Elakkan menjual pakaian yang terang-terangan menjadi sumber maksiat sebagai contoh legging, jubah yang ketat, pendek, terlebih fesyen, tudung yang pendek menampakkan bentuk dada, skirt yang singkat.
5. Sentiasa berpesan-pesan dan nasihat-menasihati ketika berjualan.

Sama-samalah kita saling ingat-memperingati, kerana zaman ini telah di datangi fitnah yang dahsyat, agar kita sebagai muslimah mukminah tidak glamour di neraka Allah nanti sebagaimana Rasululllah menceritakan dahsyatnya fitnah seorang wanita ketika baginda melawat nerakaNya dalam kisah isra' dan mi'raj.

No comments:

Post a Comment